Leiebil i Italia – Her er de viktigste trafikkreglene

I Italia er fartsgrensene høyere enn det vi har i Norge, og landet har god veistandard. Leier du bil i Italia, bør du likevel være oppmerksom på at italienere har en mer aggressiv kjørekultur enn det vi er vant med.

Aldersgrense for å leie bil

Du må ha fylt 21 år for å leie bil i Italia. I tillegg må du hatt førerkort i minst ett år. Enkelte biltyper kan ha høyere aldersgrense.

De aller fleste leiebilselskaper tar et ekstra gebyr for unge sjåfører under 25 år. Dette skyldes at forsikringen er mer kostbar for sjåfører i denne aldersgruppen. Husk å ta med gyldig pass, førerkort, kredittkort til depositum og bestillingsbekreftelsen til leiebilkontoret i Italia.

Fartsgrenser

På motorveier i Italia er høyeste tillatt hastighet 130 km/t. Landeveier har en fartsgrense på 110 km/t, og ved byer og tettsteder er fartsgrensen 50 km/t.

Sikkerhetsbelte

Det er påbudt å bruke sikkerhetsbelte i bil, og dette gjelder både for sjåføren og passasjerene.

Promillegrense

Italia har en promillegrense på 0,5%. Til sammenligning har Norge en promillegrense på 0,2%.

Barn i bilen

Barn skal sikres forsvarlig i bilen, og barn under 12 år har ikke lov til å sitte foran under kjøring. Små barn under 4 år må sitte i barnesete. Du kan bestille barnesete som tilleggsutstyr til leiebilen når du reserverer bilen på nett.

Forbikjøring

I Italia kjører man på høyre side av veien, og foretar forbikjøring på venstre side. På motorveier med 3 felt velger du det midterste feltet ved forbikjøring.

Avgiftsbelagte motorveier

Motorvei i Italia heter “Autostrada”, og er som regel avgiftsbelagte. Landet har stort sett betjente bompengeboder. Når du kjører inn på motorveien trekker du en lapp, og betaler med kontanter eller kort når du kjører av motorveien.

Det er alltid lurt å ha med deg småpenger når du skal kjøre på motorveier, da ikke alle kortautomater virker.

Motorveiene i nordlige og sentrale deler av Italia holder god standard, mens det i sør kan være varierende veistandard.

NAF: – Kjør trygt og effektivt på motorveier

Zona Traffico Limitato (ZTL)

Italia har såkalte miljøsoner i byene, som begrenser seg til det historiske sentrum. Zona traffico limitato (ZTL) betyr at det er forbudt å kjøre inn i slike områder i arbeidstiden på hverdager. Bor du for eksempel på et hotell som ligger i gamlebyen, må du snakke med hotellpersonalet om å få kjøretillatelse for leiebilen.

Dersom du er uoppmerksom og kjører ulovlig inn i et slikt område, må du regne med å få tilsendt en bot på din hjemstedsadresse. Det er installert kameraer som overvåker disse byområdene.

Les mer om bøter og miljøsoner i Italia her

Parkering

I italienske byer er det mulig å parkere langs gaten, men husk å parkere kun på høyre side av veien. Det er også avgiftsbelagte P-hus og parkeringsplasser der man finner selvbetjente automater. Små byer og tettsteder har ofte et gratis parkeringsområde i utkanten av sentrum.

Tips : Les mer om leiebil i Italia på Leiebil Italia eller https://goautos.no/leiebil/italia/

Bøter

Langs motorveier finnes det overvåkningskameraer som måler farten din. Er du ikke oppmerksom kan du oppleve å få en fartsbot etter at du har kommet hjem fra ferie. Leiebilselskapet vil informere politiet om ditt navn og adresse, slik at boten kommer til rett person. I tillegg tar leiebilselskapet et gebyr for dette.

Fartsbøter strekker seg fra 40 Euro og helt opp til 2000 Euro. Prisen du må betale henger nøye sammen med hvor stor fart du hadde i forhold til den lovlige fartsgrensen.

Parkeringsbøter ligger gjerne mellom 20 og 75 Euro, og kjører du på rødt lys er prisen 150 Euro.

Som i mange andre europeiske byer er det forbudt å bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring. Du må regne med en bot på 155 Euro dersom du trosser forbudet.