Utforsk Kreta med leiebil

  • Valuta: Euro
  • Land: Hellas
  • Areal: 8 336 km²
  • Befolkning: 623 065 (tall fra 2011)
  • Høyeste punkt: 2 456 m.o.h.

Nordmenn elsker å dra til Syden, og Kreta er uten tvil en av favorittene når det kommer til destinasjon. Kreta er den største øyen i Hellas, og er den mest befolkede greske øyen med sine mer enn 620 000 innbyggere. Ser vi nærmere på Kretas geografi, ser vi at øyen er en fortsettelse av det såkalte greske foldesystemet. Det meste av Kreta består av tertiær kalkstein.

Det er imidlertid ikke kalksteinen som fanger oppmerksomheten til de fleste ferierende, men heller de vakre greske strendene, og de behagelige temperaturene som lokker vinterbleike nordmenn til sjøen. På Kreta vil du finne en god blanding av myke sandstrender og strender med grovere rullestein. I tillegg har øyen alt annet du forbinder med Syden, som palmer, god stemning, nydelig mat og sterk drikke. Det skader selvfølgelig ikke med de gode shoppingmulighetene heller.

Utforsk Kreta med leiebil!

Med utgangspunkt på Chania internasjonale lufthavn, Kretas største flyplass, kan du leie bil som du kan utforske øyen med. Her tilbys det leiebiler fra store selskaper som Budget,Sixt, Carwiz, Avis og Alamo, samt Hertz. Dette gir deg et godt utvalg av sikre og funksjonelle biler, slik at du kan komme deg fra A til B på en trygg og rask måte.

Ifølge Reiseplaneten er leiebil den morsomste og mest fleksible måten å bli kjent med Kreta på, på tross av grekernes noe aggressive kjørestil. Prisforskjellene på leiebiler er store på Kreta. Dersom du velger å leie bil fra ett av de lokale selskapene, som Cretecars, er prisene generelt lavere enn hos de store internasjonale selskapene som Avis og Hertz. Regn med å punge ut alt fra 1 000 kr og oppover per uke.

Hvordan er det å kjøre på øyen?

Kreta har blant Europas høyeste frekvenser av trafikkulykker, noe som blant annet skyldes at grekerne har en litt annen kjørestil enn de fleste nordmenn. Her vises det ikke samme grad av respekt for fotgjengere, vikeplikt og fartsgrenser, noe som betyr at du må ferdes svært forsiktig i trafikken, enten du er fotgjenger eller bilist. Regn med at det blir en del tuting om du stopper for fotgjengere.

  • Mer aggressiv kjørestil enn i Norge
  • Høy ulykkesfrekvens
  • Viktig å være fokusert og forsiktig i trafikken

Ting å være obs på i trafikken

Når du kjører rundt på Kreta skal du ikke se bort fra at du plutselig møter på en flokk med sauer midt i veien. I slike tilfeller gjelder det å ha en god dose tålmodighet, for sauene bryr seg lite om tutingen din (de er nok blitt litt for vant med lyden). Det er også greit å vite at det er hyppige politikontroller på øyen, noe som betyr at du bør overholde trafikkreglene.

Veinettet på Kreta

Du vil raskt legge merke til at veinettet på øyen er av veldig varierende kvalitet. Mens hovedveien som går langs den nordlige delen av Kretas kyst er av god kvalitet, er det mange svingete og smale veier i de mindre befolkede områdene langs den sørlige kysten og i fjellstrøkene. I fjellområdene kan du også komme over smale veier med vertikale stup uten gjerder, noe du bør være obs på om du har høydeskrekk.

Utforsk bylivet

Dersom du først leier bil mens du er på Kreta, er det enkelte steder som nærmest er obligatoriske å besøke. I Kretas største by, Heraklion, vil du finne noe for både store og små. Byen er rik på pittoreske spisesteder, vakre minnesmerker, pulserende natteliv, livlige markeder og gode shoppingmuligheter. I Heraklion bør du også sette av tid til å besøke palasset Knossos, kirken Agios Titos og Sankt Minas Katedral.

Småsteder med ekte gresk sjel

Omtrent 20 km unna Heraklion finner du den hyggelige lille kystbyen kalt Agia Pelagia. Stedet kan nesten minne om et postkortmotiv med sine koselige strender og muligheter for vannsport. Pakk med badetøy i bagasjerommet! Du vil se mange koselige steder på veien, og kan oppleve ekte gresk kultur. Hva med en tur innom Argyrioupoli eller Souda? Med bil får du uendelige muligheter på den vakre ferieøyen Kreta!